The Black Hills

1 juli 2018 - Black Hills, South Dakota, Verenigde Staten

De eind bestemming van vandaag is Custer state park met als tussenstops, Mount Rushmore (die berg met presidenten) en Crazy Horse Memorial. Dit alles ligt in de Black Hills. Vanaf onze campground rijden we weer terug door de Badlands, want dat is leuker dan de highway. We zijn vroeg en hopen dat we onderweg nog wat wilde dieren te zien. Maar op een aantal prairie dogs na is het stil. Wel zijn de Badlands van de andere kant ook mooi merkt Arie op. We genieten sowieso van de reis. Wanneer we het park uitrijden worden we begroet door een stuk of 5 grote bizons. Ze staan rustig te grazen aan de kant en trekken zich nergens wat van aan. Wat een indrukwekkende beesten zijn dit, prachtig. Onderweg maken we nog een korte stop bij het Wounded Knee museum (bloedbad onder Indianen bij Wounded Knee). Dit viel een beetje tegen omdat er vooral veel tekst te lezen was over wat er gebeurd was met een aantal foto's. Er waren geen voorwerpen waardoor het wat kaal aandeed. Wel kregen we een veer nadat we een kaartje hadden gekocht. Later werd duidelijk wat dat precies betekende.

Dan reizen we door naar Mount Rushmore. Van te voren had ik geen hoge verwachtingen. Je weet immers precies wat je te zien krijgt. De hoofden van 4 presidenten die belangrijk zijn geweest voor de geboorte, bloei en ontwikkeling van Amerika. Van links naar rechts: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Toch waren wij wel onder de indruk dat mensen dit geweldige beeldhouwwerk hebben gemaakt. Daarbij weten Amerikanen ook hoe ze iets moeten aankleden. De weg er naar toe, het bezoekerscentrum met diverse informatie. Allemaal tip top in orde. Als antwoord op dit monument zijn die indianen een halfuur verderop met hun eigen monument begonnen. Zij hebben gekozen voor hoofdman Crazy Horse omdat hij nooit een verdrag heeft gesloten met de Amerikaanse regering. De bouw van Mount Rushmore heeft ongeveer 14 jaar geduurd. Met het beeld van Crazy Horse is in 1948 gestart. Zijn hoofd is gereed maar het is de bedoeling dat er nog een heel lijf en paard bij komt. Het is niet duidelijk wanneer dit af is. Dit komt ook doordat ze volledig afhankelijk zijn van de entreegelden en giften voor de financiering. Bij dit monument zit ook een museum met verschillende Indiaansevoorwerpen kleding, hoofdtooien, pijpen, wapens en een tipi. Zo kreeg je een goede indruk over hoe zij geleefd hebben. Een man en zijn vrouw, beide van Indiaanse afkomst vertelde verhalen over hun cultuur en geschiedenis. Zij legde bijvoorbeeld uit dat adelaarsveren als heilig worden beschouwd. Het is gebruik om deze veren te ontvangen als je wat bijzonders is gebeurd of hebt gepresteerd. De gift van de veren van het museum was dus een  teken van dank. Ook voerde zij en eental dansen uit (zie filmpjes) en gaven daarbij uitleg. Heel indrukwekkend, leerzaam en vooral leuk.

Nu door naar Custer state park waar onze campground ligt. De Black Hills zijn prachtig, bergen met bos. Niet heel groots maar eerder idyllisch. Gisteravond vlakbij de Badlands hebben we flink onweer gehad en vandaag was het bewolkt geweest en nu regende het flink. Dat bleef ook de hele nacht doorgaan, dus lekker de kachel aan en heerlijk slapen met het getik van de regen op het dak. De volgende ochtend is het opgeklaard en tijd om Custer state park eens goed te bekijken. Onze campground zit aan de Needles Highway dus we hebben al aardig wat haarspeldbochten gemaakt. De noordelijke kant kunnen we niet rijden omdat onze camper niet door alle tunnels heen past. Vind ik niet zo erg, want haarspeldbochten zijn hardwerken in een camper. We rijden vroeg lang de wildloop road en die weg doet zijn eer aan. De eerste kilometers zien we veel heel herten, zelf een met een kalf. Daarna gaan we de vlakte op en hopen op een groote kudde bizons. Maar die vinden die niet. Na een poosje nog wel een antelope en aan het einde één bizon. We verlaten de Black Hills richting het plaatsje Buffalo met de gedachte dat het niet erg zou zijn om hier nog eens terug te keren.

Foto’s

2 Reacties

  1. Hannie Barends:
    2 juli 2018
    Wat zien jullie toch veel moois! En leuk dat wij een beetje mogen meegenieten met z’n allen 👍
  2. Gert Willigenburg:
    5 juli 2018
    Leuk om jullie reisverhaal te mogen volgen en van de mooie foto's te kunnen genieten. Groet, Gert Willigenburg