Jarrel Plantation

7 maart 2015 - Juliette, Verenigde Staten

Voor mij is een reis naar het Zuiden van Amerika is niet compleet zonder een plantage te bezoeken. Dat is een stuk geschiedenis waar ik erg nieuwsgierig naar ben. Voor de planning kwam het goed uit om dat ergens tussen New Orleans en Savannah te doen. Maar heel erg veel plantages zijn er niet meer in dit gebied. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog heeft Generaal William Sherman de hele regio plat gebrand. Dat zit nog veel mensen erg hoog hier. Als ik Wikipedia mag geloven was dit ook geen lievertje maar de hele problematiek rondom slavernij was wel de belangrijkste reden van de burgeroorlog. Dat plantages daarom een doelwit waren snap ik dan ook wel. Ook Jarrel Plantation is aangevallen maar niet volledig verwoest en belangrijker ook weer herbouwd. Wat ik ook aan kritiek hoor is dat er weinig aandacht is voor slavernij op plantages. Dat geld ook voor deze plantage. Ter plaatse hoor je er niets over, anders dan een hoopje stenen waar bij staat dat dit een huisje is geweest dat gekocht is door een slaaf. (na de burgeroorlog zijn veel slaven teruggekomen naar Jarrel Plantation om als arbeider er te werken). In de korte film over de plantage wordt er wel bij stil gestaan. Voor de geïnteresseerde hier een link http://www.gastateparks.org/JarrellPlantation In de film zijn ook oud bewoners te horen die vertellen over hoe het was om daar te wonen. Hierdoor kwamen de gebouwen tot leven. Ook was er een vrijwilliger die van alles vertelde over hoe het leven er aan toe ging. Ook zij had nog met één van de oorspronkelijke bewoners gesproken. Die vertelde dat het een zwaar leven was. Dat is ook ongetwijfeld zo want zo rond 1900 was het leven heel anders dan nu. Let wel, dit was de herinnering van een blank, rijk meisje. Hoe het was voor een donker arm kind wordt niet gesproken. Ik kom nu van mijn zeepkist af en ga verder met ons reisverslag.

Onderweg naar Jarrel Plantation zijn we nog door een aantal schattige dorpjes gekomen. Van te voren hoop je dat je ze tegenkomt daarom heel blij dat we ze ook gevonden hebben. Het filmpje volgt nog want de wifi van dit hotel is niet goed genoeg om ze online te krijgen.

Het leuke van Jarrel Plantation is dat het een goed beeld gaf hoe men rond 1900 werkte. Er was onder andere een smederij, houtzagerij, een gedeelte waar bijenwas en suiker gemaakt werd en natuurlijk katoen verwerking. De grote diversiteit was nodig omdat je in die tijd zoveel mogelijk zelfvoorzienend moest zijn. Maar Jarrel Plantation was daar wel zeer sterk in. Dat is ook een reden waarom ze het zolang gered hebben.     

Foto’s